29 december Detta blir väl årets sista inlägg... kanske

Å detta inlägg kommer till 100% att handla om akvariet. Nästan bara.
 
Jag börjar med att visa pojkarna som inviger den ny-gamla mattan jag la in i köket. De leker tåg, tror jag!
 
Nå ja nu till akvariet.
 
Sonen och jag var på utflykt idag. Skulle till Systembolaget (ja han är över 20 nu). Men si vi kom inte ens in på parkeringen vid stormarknaden så vi körde vidare till grann-staden Alvesta. En kort bilresa bort och där fanns ett nästan folktomt Systembolag. Vi handlade och lassade av oss i bilen. Sen gick vi in i den zoo-affär som ligger där brevid. Jag skulle ha fler fiskar till akvariet och tänkte passa på att kika vad de hade. Men aldrig att jag köper fisk där. De hade fina akvarium, inget snack om det, men personalen var inte så kunnig.... - Du silar bort vattnet efter en halvtimme eller så. Det sa expediten till en kille som skulle sätta nya fiskar i ett nytt akvarium. Suck.... Nu vet ju inte jag hur länge killen haft sitt akvarium, men det verkade inte som om det var särskilt gammalt.
 
För den som vill läsa kan jag här säga hur man bäst startar ett akvarium och sedan introducerar nya fiskar:
Du startar akvariet utan fiskar, bara växter. Så får det stå en vecka cirka. Sen köper du ett par fiskar. När du kommer hem från affären med dem ligger de i en påse full med vatten. Du lägger påsen, med fisk och vatten i, i ditt akvarium att flyta runt och få samma temperatur som akvarievattnet. Sen häller du ca en dl akvarievatten i påsen, väntar 10 min och upprepar proceduren. Detta görs en gång till. Sen tar du upp påsen och ser till att det bara är fisken som åker ner i ditt akvarium. Sen kan du njuta av dina fiskar en vecka eller så och sen kan du köpa flera. Man brukar säga att man ska ha 2 cm fisk per liter vatten man har. Så ett 50 liters akvarium bör innehålla 25 normalstora fiskar.
 
Vi lämnade denna zoo affär och åkte till vår egen i Växjö. Där köpte vi oss lite fisk. Väl hemma la jag påsarna i akvariet. Då fick vi en ny "akvarist"!
 
- Mmmmmm middag!
 
- Attans matte, nu kom du på mig. Men jag bara kollar nykomlingarna!
 
Nu kommer här foton på fiskar i akvariet. Jag har sagt det förr och säger det igen. Det är fantastiskt svårt att fota akvarium på nära håll. De små "spikar" ni ser i vattnet är luftbubblor som kommer från pumpen. Jag slog av dem efter en stund så de är inte med på alla kort.
 
Först ut är vår första snigel. Han äter den gröna beläggning som gärna blir på glaset och han ska vara en effektiv liten rackare. Snabb är han i alla fall, trots att han är snigel. Han heter Speedy.
 
Idag fick Speedy en polare, han heter Gonzales:
Brevid Gonzales är en kampfisk-hona. Vi köpte henne till Åke Kampfisk. Mats i zoo affären sa att de kan vara lite griniga mot varandra men eftersom vi har världens snällaste Åke så blir det nog inga problem. Hon är väldigt vacker att se på!
 
Sen köpte vi två scalarer. Förutom denna så har vi en som är svart-tigrerad. Svår att fånga på bild men ni kan nog ana han/hon ändå.
 
 
Fem stimfiskar blev det också. Fjärilseklider "German Blue" heter sorten.
Nu menar jag de som har vita fenspetsar, den oranga är en guppy.
 
En annan relativt stor fisk köpte vi i torsdags. En mosaikgurami
De är de blanka längst bak i bilden jag menar. De oranga framför är två platy.
 
Två av våra stora fiskar på samma bild, mosaikgurami och scalar.
 
Åke o hans tjej! (de har spegelbilder i glaset så det är inte fyra fiskar i bilden, men tre om man räknar den randiga rackaren till vänster :) )
 
En liten översikt. Den med goda ögon kan se den tigrerade fisken i bakgrunden.
 
Det är roligt med akvarium. Visst är det lite jobb med det emellanåt men det blir så bra efteråt att det är mödan värt. Vi tog dock ett drastigt, tråkigt beslut i dag. Vi har haft en stor Black Molly i fiskbeståndet. Han/hon har bitit av stjärtfenorna på de blå guppyna och jagat frenetiskt den andra Mollyn. När idag kampfisk-honan kom i akvaritet blev hon jagat utan uppehåll, av denna stora Black Molly. Han/hon bet i kampfisken som försökte komma undan. Då åkte tillslut håven i akvariet och fångade upp mollyn. Han slaktades snabbt och smärtfritt i diskhon innan han/hon åkte i sopan. Lugnet la sig snabbt i akvariet. Nu kanske fenorna växer ut på de guppyn som klarar sig med liten rumpa ett tag. Vi får se.
 
Nu har vi ett 54 liters akvarium som vi nog snart ska sälja. Pumpen som tillhör sitter just nu i det stora akvariet för att den innehåller så mycket goda bakterier som behövs i det nya ekosystemet. Men så fort allt är klart tar vi ur pumpen och gör i ordning den för försäljning. Så är det någon blogg-läsare som känner sig sugen, bara hojta! :)
 
Kanske ett tråkigt inlägg men det var vad jag bjöd på idag!
 
Ha det!

28 december Hemma igen

Nu har vi kommit hem i från en underbar vecka på Gran Canaria. Lite smolk i bägaren fick vi redan när vi kom ner. Väl inne på rummet efter incheckning (vi var ensamma så det gick fort) så märkte vi att kameraväskan/ryggsäcken inte var med. Vi slänger oss på telefonen och ringer till Ving. De lovar att genast ta kontakt med buss-bolaget. Men dagen efter får vi ett sms att de inte hittat nått. Men de ska ge mig ett papper som säger att de inte kan finna väskan.
 
Vi lägger detta bakom oss och smått ur balans ser vi oss om i rummet. Då ser vi två vinglas och en halvflaska med René Barbier Kranliner som står där på bordet. Vid denna tidpunkt hade vi inte kommit på att vi kunde ta kort med kameran så det blev inga bilder på detta. Himla trevligt i alla fall. Vi fick rum nr 1. Längst ner, längst bort, kanonläge! Inte så att vi hade markkontakt, men vi hade inga under oss i alla fall, bara konferernsrum som inte var i bruk just nu.
Lite bilder på rummet, jag börjar med utsikten och sen går fotona från balkongen och in:
 
Åt höger
 
Åt vänster
 
Vänster sida av balkongen
 
Höger sida av balkongen
Janne i bäddsoffan i "vardagsrums-delen". Vi hade även ett fönster där, ovanför soffan. Jättefint kök med micro. kaffekokare, två plattor och fläkt!
 
Mot ytterdörren. Där ligger badrummet till vänster och sovrummet till höger
 
En glimt av sovrummet och de fina vikdörrarna.
 
I badrummet hade de en roligt lösning. Där badkaret en gång stått hade de gjort en dusch förståss. Men vi kunde duscha båda samtidigt för det var en dusch i varje ända av utrymmet (tänk ett badkars längd)!
 
Vi har ju ett favoritställe där i Playa Ingles. Det är Yumbo! Ett köpcentrum i fyra plan. Längst ner ligger pubbar på rad. Det första året vi var där vimlade av pojkar klädda enbart i konstfulla kalosonger. Yumbo är nämnligen känt för gay-kulturen! Vi tycker det är underbara människor som jobbar där och homofobi lider vi inte av det minsta. Varje kväll satt vi på en pubb/restaurang som hette Gio. Utsikt hade vi över parken innan försäljarna satt upp sina stånd där. Vi satt så vi såg han som sprymålade t-shirts och han som ritade porträtt.
 
Fast första måltiden denna semester intog på El Chuleton i Kasbah. Vi hade fått det rekommenerat  och jag kan bara säga; VILKET KÖTT!!!! Mmmmmm det smalt i munnen och var så underbart gott. Men efter maten blev det Yumbo....
 
Janne han föll för att dricka te! Just på Gio gav de honom kamomillte och det gillades starkt. Från och med denna gång blev det en kopp te varje dag!
 
Här är utsikten vid poolen. Något flera solstolar än "hemma" på Rhodos. Jag gillade inte att ligga bland alla dessa människor, men hur avsides man än la sig så la sig några precis brevid och man kunde ge sig sjutton på att de dessutom var rökare!!!!!!
 
Så fyllde min älskling jämna år! Jag hade köpt en flaska bubbel och choklad på flyget till honom, men vi sparade det till den rätta dagen.
 
Det var de minsta chokladpraliner jag sett!
 
Den ena poolen i kvällsljus. De tinnar som sticker upp tillhör anläggningen vid sidan om. Det är både privata lägenheter och lägenheter som turister kan boka. Sofi och jag bodde där 2006 när vi flydde rusket i Sverige och tog en vecka på GC. Vi bokade bara flygstol och bokade boende för sig.
 
Här är krubban i Svenska Kyrkan. Vi gick dit efter att vi ätit en medioker måltid på Grande Torro. Vi hade nu siktet inställt på gamla hederliga Yumbo
 
Fast vi fick ju stanna för att fota denna bil förståss.... hmmmmm
 
Utsikt över en del av Yumbo, fyra våningar ner.
 
En bild av vår pool kvällstid. Vackert! Den skiftade i färg, poolen alltså.
 
Lite blommor så där på kvällskvisten!
 
Så hade vi förståss en balkongkatt, fast han var en bit nedanför oss. En svart nos, en svart prick under nosen och en svart prick på den ena framtassen! Han var så söt!
 
En nattlig bild från en gata på väg till Kasbah
 
På El Chuleton. Janne tog vitt vin
 
Å jag tog öl
 
För Janne skulle ha jätte-räkor
 
Å jag skulle ha oxfile med beanais-sås. Behöver jag säga att det smakade gudomligt?!
 
Men vi hamnade på Yumbo efter maten. Jag slog till på en caipirina och Janne....
 
......en kopp te!
 
På hemvägen tog vi lite foton på julpyntet.
 
Hotell Barba-Can i sin prakt
 
Julafton, då åt vi på Miramar, Yumbo
 
Sen gick vi till Gio. Nu blev det två carpi och en te! Det är ju i alla fall julafton!
 
Här har jag markerat vårt hotell blått och den rosa vägen till Yumbo
 
Å här är vårt hotell blått och vägen grön till Kasbah
Vi är nöjda med resan och hotellet var kanon. Varmt har vi haft och solbrännan den sitter där den ska. Att det ska vara så underbart att ligga där och låta solen slicka huden! Jag gillade inte detta förr, men nu! Å jag kan ligga en hel dag. Att ta sig ett dopp då och då är ju ett måste så tre bikinis gick åt per dag. Det var inte världens bästa torkväder.
 
Torsdagen gick åt till att sätta igång ett nytt akvarium här hemma. Vi byggde en möbel och satte i gång ett 112 liters akvarium. Lite fler fiskar och en snigel(!) har vi petat i. Katterna får fortfarande plats med sin mat brevid.
 
 
En något sånär närbild....
 
På fredagen (Idag alltså) ringde blomsterhandlaren och frågade om vi var hemma. Tja det var vi ju och under eftermiddagen kom det blommor till Janne. Det var hans kollegor inom Volvo som skickat dem. Fina blommor!
I brist på kamera har jag nu fått låna snälla sonens lilla kamera. Den får vara min så länge tills försäkringen säger vad jag får ut för de andra. För det var ju inte bara systemkameran som försvann, utan vi hade ju även tagit med PowerShoten för att kunna filma..... Men jag fick några timmar på en en spansk polistation och fick se fina pojkar i uniform, så ett besök på Yumbo senare på kvällen kunde kvitta. Där finns ju också massor med fina pojkar att titta på, men inte så många i uniform :) Fönstershoppa får man ju... hihihi
 
Nu väntar nyår och vi har blivit bjudna till svåger och svägerska. De var här förra nyåret och nu ska vi till dem. Det ska bli roligt!
 
Nu när jag sitter här och skriver om en upplevelse i Spanien, vad lyssnar jag då på?? Jo min älskade grekiska musik. Nog för att jag både pratar och förstår mer spanska än grekiska men jag är nog, som min far, blåvit-randig på insidan. Fast han sa att han var det för han höll på IFK Göteborg (som är blåvit-randiga) och jag för att jag älskar Grekland! Nu ska vi bara vinna på lotto eller nått så vi kan åka dit 2013 också.
 
Nu var jag nog färdig med bloggen för denna gång.
Ha det så bra och GOTT NYTT ÅR!!!!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

12 december Detta inlägg är fullkommligt jul-fritt!

Jo så är det. Idag är det exakt en vecka tills vi sitter på planet mot varmare nejder. Kvar lämnar vi katter och ungdomar. Det ska bli skönt
 
I helgen som var tog vi och la resväskorna på gästsängen och la fram lite som ska strykas. Över allt la jag en fleece-filt för att inte vissa herrar och en dam skulle bädda och håra ner allt. Men vad gör lille Valentin? Jo han fixar sig en egen soffa!!!
 
Mittemellan resväskorna och så har han puttat undan klädhögen lite bakåt. Goaste myskillen! Där sover han ofta.
 
Lilla Tösen hon vill vara där matte är, jämt. Så sitter jag vid datorn, som jag gör nu, ligger hon i sitt träd och myser. Trygg som bara den!
 
 
När vi kommer hem från vår resa ska vi börja med ett nytt projekt. Vi ska byta upp oss i akvariestorlek. Jag hittade ett oanvänt 112 liters akvarium på Blocket och slog till. Nu ska vi beställa mdf-skiva så vi kan bytta en bänk att ställa det på.
 
Här är gänget som snart ska få flytta o få nya kompisar!
 
(det är jättesvårt att fota akvarium vill jag bara tala om)
 
 
Nä nu ska jag förbereda mig för att åka till jobbet. Idag ska jag klippa mig så jag har en lätt frisyr på semestern. Det ska bli skönt!
 
Ha en bra dag!

RSS 2.0