22 - 30 juli 2007 Paris och ParisDisney

22 juli begav sig hela familjen per tåg till Kasturp och sedan med flyg till Charles du Gaulle i Paris. Hotell hade vi bokat i centrala Paris genom Sembo. Biljetter till Disney hade vi, tre-dagars pass, vi hade även en guidad tur på Louvren bokad.


Här står halva familjen och väntar på Växjö station


Första dagen på Disney regnade det. Men luften var inte så fruktansvärt kall, eller så var det så att man blev varm utav regnkläderna.


Vi skulle åka Thunder Mountain i alla fall.


Där blir man blöt vare sig det regna eller inte, om man har otur!


Men vi tog en tur i Hauted House först. Mer bilder kommer på detta hiskeliga ställe lite senare. Detta kort är taget i Thunder Mountain.


Vi gick in under tak och tittade på en Tarzan-show. En FANTASTISK föreställning, urduktiga gymnaster


Tazan o Jane var förståss där också


När Tarzan hade gymnastiserat färdigt hade det slutat regna. Då gick vi runt och såg lite grann. Här är Kapen Krooks piratskepp.


Vi tog oss även in på Disney Studios dag 1. Mest för att se oss omkring och rekognosera lite.


Det första som mötte oss när vi kom in på Disney Studios var bilen som hade grävt i Armageddon.


Miss Devil fanns där


Här inne syr de kostymerna till Narinia-filmerna


Vi blev hungriga, somliga av oss. Detta är de fantastiska hamburgarna på Disney. Antingen har brödet svällt eller köttet krymp, bestäm själv. I vilket fall så var det den minsta hamburgare vi sett. Löjligt liten!


Sen åkte vi hem realtivt tidigt. Vi var ganska trötta. Vi botte mitt i vardagskvarteren i Paris, inga turist kvarter med andra ord.


Maken är på väg med kassarna till vårt hotell, Citéa (maken i blå skjorta). Vi gick in på hörnan lite till höger i bild.

Nästa dag hade vi bestämt oss för att ta en riktig heldag på Disney och vi skulle även utforska Disney Studios ordentligt.
Vi hade ingen kamera med oss denna dag, bara för att få koppla av från fotandet lite. Men vi såg en hisnande show inne på Studios. Det var en stunt-show med bilar och motorcyklar inblandade. Helhäftigt!

Sen hittade vi en, till att börja med skrämmande, bergodalbana. Den hette Aerosmith och gick inuti en byggnad. Man rundade nästan sin egen axel. Det gick skenor hit o dit över huvudet på en när man åkte.

Jag erkänner att jag blundade första åkturen helt o hållet, andra åkturen så tittade jag i bland, tredje och följande sju tittade jag helt. Det var nog den mest åkvänliga och häftiga bana jag åkt!

Men vi kom tillbaka till hotellet och somnade ovaggade i sängen. Tredje dagen skulle vi vara på Disney tills de stängde och vi fick se fyverkerierna.

Vi började åter igen på Studios och tog oss några åkturer i Aerosmith

Här är den berömda rollercoasten från utsidan.


Vi åkte den några gånger på raken och sedan gick vi in på Parken.

Vi lämnade bergbanan för stunden, men vi skulle återkomma senare. Totalt denna dag åkte vi Aerosmith ca 25 gånger om det räcker, vi tappade räkningen :)

Vi var ju inte precis ensamma om vi så säger.


Någon i familjen (behöver jag nämna vem?) ville gärna se Piff & Puff och hälsa på dem. Men vi såg dem ingenstans. Vi såg Pluta, Musse, Mimmi och Kalle, men inte Piff & Puff. Men vi hittade dem på något annat kramigt. Men den fick inte följa med hem, den fick inte plats i bagaget (tror jag)



Nåväl, vi gick vidare och lämnade souvenirshopen.



Vi gick mot Parken. Idag sken solen som alla kan se och Parken visade sig från sin allra bästa sida.






Vi står i kön till Hauted House och tar då kort på ångaren Oliwer Twist. Den åkte vi senare på dagen när alla var trötta och behövde vila ben och fötter.



Törnrosa-slottet i solskenet. Observera lilla Tingeling i toppen av tornet. Jag har även en bild av henne nattetid som kommer lite senare.





Hustaken glänste i solskenet.


Vi var inne och gick igenom historien om Aladin (han hälsar!)


Den hiskeliga ormen, dvs den elaka trollkarlen
     


Inne på Studios stå Farbror Walt ihop med Musse och hälsar välkommen



Men det var inte för att heja på dem vi gick dit, nä vi ville åka Aerosmith. Men den var tillfälligt stängd så vi gick med tunga steg därifrån för stunden.




Men vi gav inte upp, vi gick in till Parken igen. Bergbanan Indiana Jones stod på listan. Förra gången vi var här, 2000, då gick denna bergbana baklänges. Inte en helt rolig upplevelse för den oförberedde!



Vi tog oss nu äntligen turen med ångbåten. Här är är Hauted House med perfekta attiraljer


En bild av landbacken från båten


Fiskargubben vid sin stuga. Alla figurer rörde på sig så det såg väldigt levande ut.


Lavaområdet nedanför Hauted House. Ser du dinosaurie-skelettet?


Haunted House och dess kyrkogård.....huuuuaaaa


Törnrosa slottet i skymning. Det står 15 på alla flaggor och det var för att ParisDisney fyllde 15 år, precis lika gammalt som sonen i familjen! Vi var i Frankrike det år det öppnade, låg på ett hotell i Belgien under öppningsceremonin och lovade då dottern att vi skulle åka till Disney någon gång. Nu har hon varit där två gånger och sonen likaså. Men ska man ändå åka dit så säger jag, åk med ungdomar och inte med barn. Det kostar förvisso lite mer men de får mer ut av det. Disney är Disney för alla åldrar och äldre barn kan åka mer än de små. Sonen var 7 första gången han var där och han kommer inte ihåg ett dugg, nu var han 15 och han har minnen för livet


Paraden. Svårt att ta i svarta natten men lite ser man i alla fall.


Här är Törnrosaslottet upplyst av lampor. På bild två syns Tingeling. Eftersom jag har nattinställning på kameran är det otroligt svårt att få klara bilder. Man behöver egentligen stativ för att hålla kameran precis still när slutaren tar in ljus, men vem vill släpa på ett stativ??




Så kom de då äntligen, Piff & Puff. Men de kunde ju inte stå still de små liven så de blir lite suddiga.


Det var en riktigt lång dag på Disney. Vi fick tag på det absolut sista pendeltåget från Disney och när vi kom in till Paris var kl 01.00 och metron slutar gå. Där stod vi, med många andra, mitt i stan och hade ingen aning omvar vi var eller vart vi skulle.

Vi stoppade tillslut en taxi. Men han var tveksam på var vi bodde så det tog en stund tills vi var hemma. Vi formligen stöp i säng.

Dag fyra, då var det dags för siteseeing i Paris. Vi hade biljetter till en runtursbuss som vi kunde hoppa av o på så många gånger vi ville under en och samma dag.

Vi började vid Operan


Sen gick vi till varuhuset Lafayette, bara för att få se det. Magnifikt!




Här på Ritz bodde prinsessan Diana sin sista natt i livet.


Å här köpte de sina förlovningsringar, Diana och Dodi. I huset med de vita, välvda markiserna



Vi åkte naturligtvis på Champs Elyseé och runt Triumfbågen


Det är ju tur man slipper köra i denna rondell, även om man kommer från svenska rondellers huvudstad


Sedan åkte vi lite hit och dit och hamnade tillslut vid Eiffeltornet. Där kunde man gå av för att ta sig upp i tornet men vi avstod. Hade bestämt oss för ett annat högt ställe i stället.

Men ett par bra bilder fick jag i alla fall.




Massor med folk

Vi åkte vidare. Tänk, man tar massa kort och tror hela tiden att man ska komma ihåg vad det var man tog på...nä det gör man inte. Bara några veckor senare har man helt glömt vad det var man fotade. Som detta foto. Jag tror att det är Invalid-domen. Ser ut som en kyrka men var ett sjukhus nån gång på 1600-1700 talet. Ett sjukhus för militärer. Vacker byggnad är det i alla fall.



Vi åkte längs Seine också. Paris hade detta år bestämt sig för att konkurrera med sol-och bad-städerna. Så de anla en badstrand längs Seine.....Samma sak har de gjort i år (-09)


Tja, de är lite småtokiga, parisarna.

Sen gick vi en sväng på Champs Elysee och sedan tog vi metron hem.

Vihade bestämt oss för att äta på en restaurang i området runt hotellet. Problemet var bara att vi bodde i parisarnas egna kvarter. Hur många restauranger har du i ditt kvarter? Men vi fick en rekommendation av hotellet och gick till den restaurangen. Den låg typ 500 meter bort så det var inte så långt att gå.

Men om man förväntade sig att kunna förstå menyn, så bedrog man sig. Om man trodde att kyparen kunde engelska, då bedrog man sig. Vi tog de maträtter vi kunde förstå på menyn, vilket innebar att jag tog en mozarella och tomat sallad och de andra tog rumsteak med pommes. Gissa om de övriga tre var avundsjuka på mig när de satt där och tuggade på sin supersega rumpsteak! Segare kött har vi nog aldrig ätit, ja inte jag då utan de andra. Jag var så nöjd så med min sallad!

Sen tog vi oss hem och spelade lite kort innan läggdags.

Nästa dagn, 27 juli, var det dags för Louvren. Jag hade bokat en guidad tur för oss och efter guidningen hade man fullt tillträde till museet under hela dagen. På detta sätt undvek vi de hiskeliga köerna.


Pyramiden av glas som är ingång till museet. Mitt i triangeln går det en rulltrappa ner i underjorden. Så man börjar alltså i källaren av Louvren.....


Här börjar man sin tur genom Louvren, "källaren".


Underbar takmålning

Det är svårt att välja ut kort från Louvren. De är av blandad kvalitet eftersom man i bland fick stå så långt i från och använda mycket zoom, vilket innebär ostadigare bild. Ni får ursäkta kvaliten på vissa bilder. Men här kommer en kavalkad.


Venus.
Denna staty förundrar historiker och forskare. Hur i hela friden kan hon stå upp och balansera som hon gör? Har hon haft armar och i vilka positioner har de då varit?


Vi är i skattkammaren. Allt är guld, silver, diamanter, rubiner, smaragder ja alla ädlare stenar och metaller var representerade.

När museet stänger så sänks allt glitter ner i golvet och hamnar i ett valv där under.



Så var hon då där, La Giaconda - MonaLisa. Massor med folk trängdes framför henne. Tavlan hängde bakom glas, därav den mjölkiga bilden. Man fick hissa upp kameran över folks huvuden och hoppas att damen fastnade på bild. Sen var det bara att följa strömmen där ifrån.


Ett urtjusigt schackbräde. Svårt att fota för det var av glas och ljuset kom uppifrån och jag behövde även fota uppifrån så min arm blir en tråkig skugga i bilden. Men kolla närbilderna.

I varje ruta fanns det små små små figurer. Här är det ryttare till häst.


Behöver jag säga att det som är gult är i guld? Mörka rutor och vita rutor, med små blommor i.


Om jag hade kunnat spela schack så hade jag nog aldrig kunnat göra det på det här brädet. Fanns allt för mycket att titta på.


Så gick vi till Ludvid XVI:s våning. Den var bevarad som den var när han bodde på Louvren, som ju var sommarbostad åt kungligheter från början. Sägnen säger att någon tokig kung släppte in en räv på Louvren och red sedan omkring på slottet och jagade räven. Sant eller inte, en skojig berättelse är det.

Mer från "bostaden"






Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0