31 mars Påsk pågår

Tja vad ska jag säga med detta inlägg....
 
Jo kan ju börja med nått lite tråkigt. Alla yngel vi haft har strukit med. Miljön i yngelakvariet var rena pesten. Till och med snigeln dog (ingen förlust). Tur för oss att vi har ett par kullar kvar att få. Det hann inte gå många dagar efter det att vi satt tillbaka honorna i stora akvariet förrän hona nr 2 satte yngel till världen. 29 styck men jag lyckades rädda 26 de andra åt hon nog upp.
Här är den nya barnaskaran.
 
 
Nu får de bo i yngelkassen i stora akvariet ett tag. Yngelakvariet har gjorts rent och fyllts med vatten från stora akvariet. Nu får det bara stå och goa till sig.
 
Så var det då dags för årets dansinsats. S o H kom från Falkenberg och till kvällen skulle Grace Nightclub intas. Jag förberedde mig med en ordentlig lunch med mycket kolhydrater för att vara på den säkra sidan :)
 
Då kom då våra gäster. Vi smaskade på lite smått o gott innan vi satt oss till bords. Vissa hade mer bråttom än andra.
 
Andra bara snackade
 
Men tillslut satt vi alla och åt gott o länge. Under tiden låg de fyrbenta barnen för en gångs skull samlade.
Sixten har kommit över sin trotsiga period och är mycket lugnare hemma hos oss.
- Jag kan vara snäll kille faktiskt!
 
Tösen i toppen, Sixten på hyllan, Valentin i fåtöljen och Nalleman i korgen på golvet.
 
Sen drog vi till stan, snälla Sofi körde oss och hämtade oss sen på "morgonkvisten".
 
När vi kom hem vid halv 3 var vi alla hungriga. Janne ställde sig och stekte omelett, prinskorv och de förberedda köttbullarna. Vi andra väntade...i pyjamas....
Vatten till maten om någon undrar vad det är i tillbringaren.
 
Dagen efter, långfredag, åkte vi alla till Citygross. S o H tog det liksom på vägen hem. Där brukar vi köpa godaste sillen så även denna gång. Vi passade på att handla annat också.
Mat till människor
 
Och mat till katter.
 
Kvällen tillbringade vi hos grannen och spelade kort.
 
Påskafton! Då var det dags den goda sillen, Janson, nubbe och allt annat gott.
 
Ständigt påpassade av syskonen.
 
Nalleman tog hela hyllan för sig själv
 
Påskdagen tar vi det bara lugnt. Janne är och spelar golf, jag har handlat nya byxor, dammsugit och torkat golvet. Sen har jag även tagit hand om ett ilsket stopp i avloppet i köksvasken. Det fungerar just nu, bättre än innan. Men förutom stopp i själva rören har vi även stopp i själva vasken....
Men det stoppet är enkelt att ta bort. Pussa lite på nosen och sen går han.
Nalleman han sitter som Tjuren Ferdinand, luktar inte på blommorna precis, men pratar med fåglarna!
 
När jag dammsugit och torkat golven, då var det kaffedags. Har köpt mig en billig men underbar mugg, den med kaffe och ett par shortbreads, det är fika det!
 
När jag sitter där i soffan och tar mitt kaffe och ska börja blogga, då vill Valentin in från utegården. När han vill det skrapar han med tassarna på fönstret. Inte lönt att putsa det inte....
 
Som jag skrev tidigare så har jag nu en lånekamera. Jag är inte riktigt hemma med den och då kan korten bli så här
Men han är söt där uppe på stora akvariet i alla fall.
 
Undrar när jag får min kamera tillbaka, men det bör nog bli i nästa vecka.
 
I kväll ska vi äta goda rester sen får det blir lite vanlig mat (utan snaps). Imorgon vankas ett spinningpass med Bruce Springsteen-tema.

24 mars Så var denna helgen gången!

 
Men vi har hunnit mycket denna helg.
 
Igår gick en del av dagen åt till att ordna det för de små liven vi nu fått i familjen. Ni kanske tycker jag är småtokig som bryr mig, det är ju bara fiskar. Men det är första gången vi har akvarium och är verkligen inga specialister. Men vi suger i oss goda råd från dem som kan. När blackmollyn såg ut som en pingisboll med fenor, trodde vi bara att hon var tjock av maten. Tills den dag jag i ögonvrån såg de små svarta prickarna som var hennes ungar. Nu lyckades jag rädda två men jag vet att där fanns tre. De var ganska stora när jag fick syn på dem så  de var i alla fall ett par dygn. Nu, med facit i hand, fick hon säkert ett stort antal yngel, gissningsvis 20. Att bara två klarade sig var väl ren o skär tur. Men de åkte ju snabbt ner i ett yngelkar och där har de levt fram till i går. Sista veckorna fick de sällskap av en platy-hona som också såg ut som en pingisboll med fenor.
 
Inget hände, men ett yngelkar till hamnade i akvariet. För helt plötsligt hade vi två simmande pingisbollar! Sen var det bara att vänta vänta o vänta. Inget hände. Så googlade Pontus och såg att honor kan bli stressade i yngelkar. Så vad gjorde vi då? Jo i fredags kläddes det ena karet in i silvertejp (som jag skrev i förra inlägget) och på lördag morgon fanns där yngel! De rasslade fram i rasande fart. Jag åkte i väg och fick tag på det plastakvarie jag letat efter. En liten värmare blev det också. Så var det dags att flytta över alla små små yngel, de två större svarta och honorna till yngelakvariet. Jag tappade räkningen när jag var på 25 yngel......
Små är de (eller var de för de växer faktiskt så man ser det!)
Här är 10 av dem. Har ringat in dem för att du lättare ska se dem.
 
Här är de båda akvarierna.
 
Inte bara akvarium fixades utan jag lämnade även in min nya kamera eftersom batteriet inte ville laddas. Den fick stanna kvar och nu har jag en Nikon systemkamera (till låns). Har aldrig haft Nikon och måste nog erkänna att det inte är så stor skillnad mellan Canon och Nikon. Alla kort i detta inlägg är tagna med Nikon så om de är lite konstiga får ni ha överseende med det.
 
Resten av lördagen ägnades åt storstädning. Ni vet alla de där ställena man inte tar varje gång man städar. Inne i vitrinskåp, ovanför frys o kyl, inne i skåp tja alla tråkiga ytor. Fast det är klart, städandet går mycket enklare med lite sånt här.
 
Bossen själv han kollar att jag jobbar som jag ska!
Ja var ska sleven vara om inte i grytan!
 
Idag söndag har vi fortfarande en pingisboll med fenor, men hon ligger ju lite efter den första platyn. Dessutom börjar blackmollyn få lite mage igen. De kan ju få ca fem gånger med fem veckors mellanrum så med tre födande honor så gjorde jag nog rätt som köpte ett akvarium till dem.
 
Idag har städandet fortsatt. Men det tänker jag inte orda om. Däremot ska jag bjuda på lite underbara bilder på kisarna!
 
- Det är mumsigt med gräddfil!
 
- Du jag ska säga dig att det är jätte gott!
- Nä fy det tycker inte jag.
 
Här sovs det gott i dockvagnen, han lyfte inte ett ögonbryn ens när blixten sköts av.
 
Men snart hittade jag honom annanstans!
 
- Men matte, du sa ju att det var kallt i akvariet så jag värmer det bara!
 
Jag städade ovanpå kyl o frys. Då hittade jag aktivetetsbrädan till katterna. Jag fyllde den och la ner den på golvet. Men det är bara Valentin som vet hur man gör.
- Vaddå, jag är oskyldig!
 
- Men Valentin, du har själv rört till det och ätit upp allt!
 
- Vad ni tjafsar! Jag sitter här och då får man smakbitar av husse i stället!
 
- Blir det bra så här matte? Jag måste säga att du gjort fint på kylen!
 
Jo visst blev det bra!
 
Nu är det bara dammsugning kvar innan påsken och den tar vi på torsdag innan våra vänner kommer. Med en katt som plockar sig så är det onödigt att dammsuga i förväg.
 
Tja det var allt för idag. Naturligtvis såg vi det mycket märkliga formel 1 loppet i dag också. Undrar vad det får för konsekvenser fram över....

23 mars ÄNTLIGEN har något hänt!

Vi har ju en tid haft två platy honom som varit tjocka som pingpongbollar. De har bott i var sitt yngelkar men det har inget hänt. I går tog vi och klädde in ett yngelkar (jo det cirkulerar vatten fortfarande) så att honorna skulle få lite lugn och ro. Dessutom åkte de ner i samma kar.
 
Nu bor där, just nu bäst att säga, två honor, två små svarta blackmolly bebisar och SEX små gula platybebisar. Inte lätta att fota men här kommer två kort i alla fall!
 
 
Det var allt för nu.
 
Ska upp med nya kameran till MediaMarkt i dag för batteriet är kasst och går inte att ladda. Det får de minsann fixa!

17 mars Katter o fiskar

Idag är en bra söndag. Uppe med tuppen för att se direktsändningen från Australien av Formel 1 premiären. Skulle det komma regn som i går under kvalet? Nejdå, loppet gick utan några ruggiga insidenter. Kaffe o frukostmacka fick oss att hålla oss vakna under loppet.
 
Sen var det dags att ta tag i huset. Städning med andra ord. Janne stod vid strykbrädan istället.
 
Färdiga blev vi tidigt så nu har vi en hel eftermiddag ledigt.
 
Då passar jag på att rensa kameran och ta lite nya skojiga kort på katterna. Det har varit mycket fisk här senaste tiden, dags att det kommer lite katter också.
 
Men jag måste visa foton jag tog på akvariet med "fisheye" aktiverat på kameran.
 
En av bebisarna
 
En blivande mamma (den gula) och hon som har bebisar i yngelakvariet (den svarta). Den gula ska vara lika smal som den svarta om den inte hade haft bebisar i magen. Hoppas hon trycker ut dem snart, annars spricker hon :)
 
Ett effektfullt kort på fru Åke
 
Nu nog med fisk
 
Igår var vi ute och tittade på ett kattpensionat. Vi behöver lämna bort katterna när vi ska till Köpenhamn i juni.
Jag tyckte om det. Fina inhägnade "rum"  och någon timme varje dag fick varje katt komma ut i det stora mellanrummet mellan burarna. Varje kattbur hade en trädstam så kissar kan klättra och klösa. Katterna bor på ovanvåningen och på bottenvåning bor hundarna. Han som har stället sa att de brukar gå in i varje bur och kela med katterna varje dag och han var mån om att de åt som de skulle när de bodde hos honom. Just nu bodde där en liten kisse som var dålig på att äta hemma, så han vägde katten för att se att den inte går ner i vikt hos honom.
 
Ena sidan
 
Andra sidan.
 
Vi får ta med egna bajslådor och egen mat. Det är bra tycker jag. Mat brukar man få ta med men inte lådor. Vi ska prova att lämna katterna där den 3-5 maj. Trivs de blir det ett nytt besök i juni.
 
Så var då detta med roliga foton. Jag tassade omkring i dag bland sovande katter och smög mig på dem.
 
Först ut bombar jag med foton på liten Valentin. Den katt som spinner så fort man tar i honom.
Puss-nos
 
En hög med "lejontassar"
 
Sover så gott o struntar i matte
 
Riktigt nära!
 
Tösen låg uppe i klösträdet och var svår att ta kort på. Jag sträckte mig upp för att kameran åtminstone skulle nå henne, då stoppar hon fram huvet för att se vad jag gör. Kortet blir kul.
- Vad gör du matte?
 
Nalleman låg på skrivbordet och bara var söt.
 
Kunde inte låta bli att skoja lite med honom. Han finner sig snällt i mattes påhitt.
- Är jag söt nu?
 
- Här ligger jag bra.
 
Det var väl allt för denna gång. Kunde visat ett kort på våfflorna vi åt idag men de var uppätna när jag kom på att jag kunde fota dem :)
 
Nu är det snart måndag och en ny vecka. Man kan undra vad den ska innehålla. Vi tittar lite lätt på en ny bil, kanske kommer vi till skott i veckan. Rapport om det kommer i så fall.
 
 
 

10 mars Barnkammare i akvariet o en ny Åke

Ja här händer det saker i akvarie-världen.  Först fick vi yngel huxafluxa. Nog för att blackmollyn varit rund om magen men efter som hon (vet vi ju ni) varit ensam länge så trodde vi bara att det var för mycket mat i den magen. Men så såg jag de två små liven.
 
Jag satt ofta, och sitter fortfarande ofta, vid det lilla yngelakvariet som jag hastigt o lustigt fick införskaffa. Så en kväll ser jag en liten fläck på yngelakvariet.
En liten liten snigel-bebis. Inte större än en kartnål. Men snabb, det vill jag lova. Dagen efter var den helt försvunnen för att sen dyka upp igen igår. Så inom en överkådlig framtid lär vi ha i alla fall tre sniglar i akvariet.
 
Sen har vi en platy som är en riktig tjockis. När vi nu förstått att vi har gynnsam miljö för bebisar så tror vi stenhårt på att det är en bebismage hon har (för det är en hon).
 
Samtidigt som vi får smått så har vi förlorat får Åke. Han har varit lite under isen ett bra tag. Bara legat under en växt och bajsat o tjurat. I fredags när jag kom hem låg resterna av honom under pumpen. Klockan var 17.46 och jag hade tidigare i veckan varit i zooaffären och sett på olika fiskar. Då såg jag en VIT kampfisk. Men eftersom man bara kan ha en hane så fick inköpet läggas på hyllan. Nu var rätt tidpunkt att köpa den där vita. Men klockan var mycket och på en kvart skulle jag aldrig hinna till affären. Jag var orolig att den vita skulle säljas och ville reservera den till dagen därpå.
 
Men si affären hade öppet till 19 så in i bilen och inhandlade en ny Åke.
En ovanlig Betta vit är tydligen ingen vanlig färg.
 
Ihop med fru Åke
 
Katterna tar det hela med ro. Fiskar är kul att titta på och om matte glömmer stänga locket kanske de ger sig på eget fiske....
 
Jag tog datorn för att sätta mig i soffan för att skriva detta inlägg. Då kommer denna goding och lägger sig brevid
 
Och denna tycker att hon ska ligga i matte knä, vilket inte går när jag ska skriva. Inte heller kan jag ta kort på henne för det är roligt att nosa på kameran.d
Därav det underliga ljuset, blixten var ju på.
 
I övrigt har jag fått dottern redo att cykla till jobbet. Cykeln är servad, allt är ordnat så som hjälm, öronmuffar, regnkläder, ljus till cykeln, en varmare vindtät jacka och  en extra cykelkorg. Hoppas att hon blir lite biten av cykling så att vi en varm härligt dag kan ta en liten cykeltur och ta kaffekorgen med.
 
Idag har vi med förenade krafter städat. Jag är lite off (nån bacilusk som försöker ta över) så min goa Janne hjälpte mig med mitt söndagsgöra. Imorgon får alla baciller ge vika för det är spinningdags och sen cykel hem.
 
Visst underlättar det att cykla kalla mornar när himlen ser ut så här:
 
 
Vackrare kan det inte bli!
 
Det var allt för idag. Nu ska jag ägna resten av kvällen åt tv tv och tv.
 

4 mars Tillökning i akvariet

Idag hittade jag två små nya liv i akvariet. Ska genast åka till zooaffären så fort de öppnar och införskaffa bostad till dessa! Det är vår black molly som varit ovanligt rund om  magen. Säkert fick hon mer än två yngel men de andra har nog blivit middag.

RSS 2.0